Rate this post

edukacja (11)Miód od dawna stał się przysmakiem ludności, przede wszystkim dlatego, że lubujemy się w uzależniającym słodkim smaku. Jednak miód to coś więcej, niż tylko słodka przekąska. Nauka odkryła liczne właściwości o dobroczynnym wpływie na zdrowie naszego organizmu. Wykazuje on właściwości bakteriobójcze oraz wzmacniające układ immunologiczny, ale takie działanie ma tylko surowy i nieprzetworzony miód. Pod wpływem wysokiej temperatury traci on swoje wszechmocne właściwości zdrowotne. Cukry proste zawarte w miodzie to przede wszystkim glukoza i fruktoza, które są szybko wchłaniane do krwiobiegu. Nauka potwierdza, że przez to nie obciążamy dodatkowo naszego układu pokarmowego. Dodatkowo nauka wykazała też, że owe cukry biorą udział w procesie detoksykacji. Jak wiadomo, jesteśmy narażeni na szkodliwe działanie środowiska, dymu papierosowego oraz alkoholu. Miód może skutecznie zniwelować działanie owych używek. Świetnie sprawdzi się przy problemach z bezsennością, ponieważ zażyty przed spoczynkiem, ułatwi nam zasypianie.